De Amerikaanse selfmade miljonair Grant Sabatier ging op z’n 30ste met vervroegd pensioen, maar zeker niet dankzij allerlei conventionele financiële wijsheden. Integendeel. Zo legde Grant zichzelf bijvoorbeeld nooit een strikt uitgavenbudget op.

Niet al te spastisch omgaan met wat je uitgeeft, is één component van Grants zevenledige strategie om financieel onafhankelijk te worden.

“Je moet wel een idee hebben wat je uitgeeft, maar daar dient niet de meeste tijd in te gaan zitten,” schreef hij in zijn boek Financial Freedom: A Proven Path to All the Money You Will Ever Need.

Sabatier wijst erop dat een strikt uitgavenbudget je het gevoel geeft dat je altijd krap bij kas zit. Het kan je er zelfs van weerhouden om te sparen en vermogen op te bouwen.

Volgens Sabatier is een huishoudbudget om deze reden voor veel mensen problematisch. “Werken met een huishoudbudget lijkt op het volgen van een dieet: hoe schuldiger je je voelt, des te minder waarschijnlijk is het dat je je eraan houdt,” schrijft Sabatier.

"Je denkt 'Ik heb het verknoeid' of 'Dit gaat niet werken' en daardoor geef je op. Uiteindelijk raak je gefrustreerd, omdat je jezelf elk pretje ontzegt om je doelstelling maar te realiseren."

Sabatier waarschuwt dat een uitgavenbudget een instrument moet zijn om je beter te laten nadenken over hoe je je geld besteedt, niet iets dat vooral stress oplevert. Dat laatste gebeurt, als je "te gedetailleerd focust op kleine aankopen, die geen invloed hebben op het grote plaatje."

Met bezuinigen op kleine uitgaven bespaar je niet het meeste geld. Veel beter is het de grote uitgavenposten in de gaten te houden, zoals de woonlasten, energiekosten, reiskosten en voeding. Door daar slimmer mee om te gaan kun je wel tot 25 procent goedkoper leven, aldus Sabatier.